Polskie przysmaki w zasięgu ręki

Motlava

Nazwa rzeki „Motlava” po raz pierwszy pojawiła się w dokumentach z 1280r. Rzeka obecnie o nazwie Motława przepływa przez Gdańsk, w którym od średniowiecza znajdował się port morski. W porcie tym wymieniano nie tylko towary, ale i kulturowe nawyki z całej Europy. Do polskiej kuchni z biegiem czasu zaczęły przenikać smaki z zagranicy przepływając do Gdańska z nad Bałtyku. W czasie i przestrzeni wędrowały tradycje i ludzie, niosąc za sobą krajowe nowinki kulinarne, produkty, przyprawy i smakołyki. Gastronomia zawsze odgrywała znaczącą rolę w historii Gdańska. Choć jadłospis gdańszczanina w ciągu wieków ulegał zmianom, każdy mieszkaniec miasta lubił dobrze zastawiony stół, pokazał dostatek i różnorodność wykwintnych potraw. W miejscu gdzie różnorodność kulturowa i kulinarna tworzyła nową jakość, będącą prawdziwym bogactwem tego regionu, restauracja Motlava proponuje kuchnię polską – smaki, które na stałe zagościły na naszych stołach!